Október 3. - Mao Ce mint a világ egyik legjobb menedzsere.


Idei év egyik érdekes órája az Emelt menedzsment. Az első két foglalkozást Dr. Min Zhu professzorhölgy tartotta, akit első látásra max 40-50 közzé lőttem, közben kiderült inkább a 60-hoz tendál, talán 1955-57-es születést mondott. A kora nem tűnik magasnak, viszont ezzel ő mégis maga az élő történelem volt számunkra. Az egyik óra keretében végigvettük a kínai történelmet és mesélt.


Először túlélte "Nagy ugrást" (https://hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_ugr%C3%A1s), ahol majdnem éhen halt, csak azért úszta meg, mert a fater helyi pártkáder volt, ezért egy kevés élelmet, de tudtak neki szerezni.

Majd végigélte a "Kultúrális forradalmat" (https://hu.wikipedia.org/wiki/Kultur%C3%A1lis_forradalom), ez az ő életére annyiban hatott, hogy 5 évig nem kellett iskolába járnia, mert Mao azokat is megtorpedózta!!! Ekkor fejtette ki először, hogy igen, tetszik-nem tetszik, Mao nagy vezető volt, mert hol látott már olyat a világ, hogy egy vezető elérje, hogy 5 évig ne nyissanak ki az iskolák. Aztán azért hozzátette, hogy vezetőkészségekben páratlan volt, csak a célok nem voltak mindig teljesen átgondoltak.

20 évesen benne volt az első olyan csoportban, akik a Kultúrális forradalom lezárultával egyetemre mehettek, sőt, azon első csoporthoz tartozik, akiket a 80-as években amerikai egyetemekre küldtek tanulni.
Ezen felül nagyon sok kis apró sztorit mesélt, ami érthetővé tette a változásokat.
Például: Amikor ő gyerek volt, akkor a szomszédos városba Chongqing-be a vonatút 12 óráig tartott. Ma 2 óra. Chengdu lakosság régen 1 millió volt, most bőven 14 felett van és az infrastruktúrát 20-ra tervezik.