November 13. Fúziós konyha 1. rész

Alapvetően szeretek kísérletezni, így ez a cikk, - ha készül még egy, akkor már cikk sorozat - duplán is kielégíti ezt a fajta igényemet. Mivel vettem egy jó kis házi sütőt, így most már nem vagyok rákényszerítve kizárólag a környező kis éttermekre, hanem tudok magamra főzni. Ez viszont rögtön azt az érdekességet hordozza, hogy egyrészt a személyem, körülményem, elhelyezkedésem miatt, nagyon sokféle konyhai világ fog összecsapni. Arra gondoltam, érdemes lesz ezt a folyamatot megörökíteni.

Az egyes komponensek:

- Kínai alapanyagok

- Magyar konyha: receptek, technológia

- Az elmúlt két évben főleg olasz, francia szakácskönyveket olvasgattam egy kevés orosszal fűszerezve

- és végül, de nem utolsó sorban ez egy kollégium a maga speciális feltételeivel :)

Szerintem ez az igazi fúziós konyha.

Ezúton is ajánlom a recepteket minden kollégistának, agglegénynek, frissen elköltözött, albérletes felsőoktatási hallgatónak. Direkt nem csak az egyetemistáknak, politikai korrektség jegyében.

Az első alkotás pedig ez lett. A neve mondjuk legyen kenyér pesztó.

Hozzávalók

- 2 db -, bal oldalt fehér kis fehér gombóc,- kínai zsömle (a tészta meggőzölésével állítják elő)

- csokor zöld valami, nem tudom micsoda, enyhe hagyma illatot áraszt, engem a medvehagymára emlékeztetett, de annál sokkal fásabb a szára, a szótár szerint 蒜苗 (suanmiao) garlic bolt / foghagyma csavar :)

- az otthon is jól ismert kínai fokhagyma

- továbbá: mogyoróolaj, só, bors

 IMG_20141113_173432.jpg

Elkészítés:

1. Fokhagymát megpucoljuk, majd a kés széles lapjával szétnyomjuk és további csíkokra szabdaljuk (így nem kell fokhagymaprés)

IMG_20141113_173753.jpg

2. 2-3 evőkanál olajat öntünk a serpenyőbe, és a legkisebb darab fokhagymát utánadobjuk, nagy lángon melegítjük. Amikor elkezd bugyborékolni beledobjuk a maradék foghagymát és 1-2 percig dinszteljük (amíg elő nem csalogattuk az illatát) , az előtte megmosott és apróra vágott zöld izét ( ez lehet bármilyen más zöldség: répa, paradicsom, paprika, hagyma, spárga, stb…) utána dobjuk, kicsit levesszük a lángot. Ízlés szerint só, bors mehet rá.

IMG_20141113_174007.jpg

3. Kis víz (1-2 dl) megy alá, hogy ne égjen oda. Lefedjük, néha megrázzuk.

4. Közben a kenyeret felkockázzuk és ízlés szerint megspricceljük olajjal, fűszerekkel.

IMG_20141113_174334.jpg

5. Ha szerencsések vagyunk, van egy sütőnk, ekkor ebben megpirítjuk. Ha nincs, akkor egy másik lábasban megpirítjuk. Ha ez sincs, akkor amit használunk a zöldségeknek, abban, úgy, hogy félrerakjuk a zöldségeket és az alul maradt szaftban megpirítjuk a kockákat külön.

IMG_20141113_174610.jpg

6. Ha a zöldség kívánt mértékben puha, a kenyér kívánt mértékben ropogós, összekeverjük a két komponenst.

IMG_20141113_175246.jpg

Kész.

IMG_20141113_175531.jpg

Ízvilág:

Engem nagyon emlékeztet egy jó kis brassóira. Elkészíteném még egyszer.