November 13. Fúziós konyha 1. rész
Alapvetően szeretek kísérletezni, így ez a cikk, - ha készül még egy, akkor már cikk sorozat - duplán is kielégíti ezt a fajta igényemet. Mivel vettem egy jó kis házi sütőt, így most már nem vagyok rákényszerítve kizárólag a környező kis éttermekre, hanem tudok magamra főzni. Ez viszont rögtön azt az érdekességet hordozza, hogy egyrészt a személyem, körülményem, elhelyezkedésem miatt, nagyon sokféle konyhai világ fog összecsapni. Arra gondoltam, érdemes lesz ezt a folyamatot megörökíteni.
Az egyes komponensek:
- Kínai alapanyagok
- Magyar konyha: receptek, technológia
- Az elmúlt két évben főleg olasz, francia szakácskönyveket olvasgattam egy kevés orosszal fűszerezve
- és végül, de nem utolsó sorban ez egy kollégium a maga speciális feltételeivel :)
Szerintem ez az igazi fúziós konyha.
Ezúton is ajánlom a recepteket minden kollégistának, agglegénynek, frissen elköltözött, albérletes felsőoktatási hallgatónak. Direkt nem csak az egyetemistáknak, politikai korrektség jegyében.
Az első alkotás pedig ez lett. A neve mondjuk legyen kenyér pesztó.
Hozzávalók
- 2 db -, bal oldalt fehér kis fehér gombóc,- kínai zsömle (a tészta meggőzölésével állítják elő)
- csokor zöld valami, nem tudom micsoda, enyhe hagyma illatot áraszt, engem a medvehagymára emlékeztetett, de annál sokkal fásabb a szára, a szótár szerint 蒜苗 (suanmiao) garlic bolt / foghagyma csavar :)
- az otthon is jól ismert kínai fokhagyma
- továbbá: mogyoróolaj, só, bors
Elkészítés:
1. Fokhagymát megpucoljuk, majd a kés széles lapjával szétnyomjuk és további csíkokra szabdaljuk (így nem kell fokhagymaprés)
2. 2-3 evőkanál olajat öntünk a serpenyőbe, és a legkisebb darab fokhagymát utánadobjuk, nagy lángon melegítjük. Amikor elkezd bugyborékolni beledobjuk a maradék foghagymát és 1-2 percig dinszteljük (amíg elő nem csalogattuk az illatát) , az előtte megmosott és apróra vágott zöld izét ( ez lehet bármilyen más zöldség: répa, paradicsom, paprika, hagyma, spárga, stb…) utána dobjuk, kicsit levesszük a lángot. Ízlés szerint só, bors mehet rá.
3. Kis víz (1-2 dl) megy alá, hogy ne égjen oda. Lefedjük, néha megrázzuk.
4. Közben a kenyeret felkockázzuk és ízlés szerint megspricceljük olajjal, fűszerekkel.
5. Ha szerencsések vagyunk, van egy sütőnk, ekkor ebben megpirítjuk. Ha nincs, akkor egy másik lábasban megpirítjuk. Ha ez sincs, akkor amit használunk a zöldségeknek, abban, úgy, hogy félrerakjuk a zöldségeket és az alul maradt szaftban megpirítjuk a kockákat külön.
6. Ha a zöldség kívánt mértékben puha, a kenyér kívánt mértékben ropogós, összekeverjük a két komponenst.
Kész.
Ízvilág:
Engem nagyon emlékeztet egy jó kis brassóira. Elkészíteném még egyszer.